Оптимальное управление сосредоточенными источниками в системах с распределенными параметрами на классах импульсных и хевисайдовских функций - Ашрафова, Е.Р. (Кибернетика и системный анализ, 2012)
Розглянуто задачі оптимального керування системами з розподіленими параметрами, в яких керування являє собою зосереджені джерела, а відповідні керуючі функції належать до таких класів функцій, як імпульсні та Хевісайда. Досліджено задачі оптимизації як потужності і часу впливу імпульсних керувань і керувань із класу функцій Хевісайда, так і місць розміщення самих зосереджених джерел. Отримано аналітичні формули для градієнта функціоналу розглянутих задач, які дозволяють використовувати для розв’язання задачі числові методи оптимізації першого порядку.