Разграничение и слияние уровней эталонной модели взаимодействия для информационно-телекоммуникационных систем - Ильченко, М.Е.; Мошинская, А.В.; Урывский, Л.А. (Кибернетика и системный анализ, 2011)
Аргументовано потребу у розробці наукових методів кількісного аналізу продуктивності інформаційно-телекомунікаційних систем в умовах сформованої багаторівневої ієрархії протоколів транспортування інформації. Запропоновано шляхи побудови моделей, в яких інформаційні потоки користувачів описані без урахування межі між рівнями еталонної моделі. Новим є підхід до оцінки надлишковості цифрових потоків на основі принципів теорії інформації.