Моделирование движений рук, мимики и артикуляции лица человека для синтеза и визуализации жестовой информации - Кривонос, Ю.Г.; Крак, Ю.В. (Кибернетика и системный анализ, 2011)
Запропоновано інформаційні та математичні моделі для реалізації можливості анімації процесу спілкування за допомогою жестової мови на базі використання віртуальної моделі людини. Розроблено модель для фіксації морфем жестової мови, на основi якої створено технологію і відповідне програмне забезпечення для отримання, зберігання і відтворення жестів. Запропоновано алгоритмічні рішення щодо розрахунку властивих людині траєкторій руху рук і корпусу моделі при переходах від одного жесту до другого, а також анімації міміки і артикуляції обличчя людини.