Виробництво ентропії в обмежених системах у процесі полегшеної дифузії. Загальний вираз для потоків - Булавін, Л.А.; Гаврюшенко, Д.А.; Сисоєв, В.М.; Черевко, К.В. (Доповіді НАН України, 2012)
Однiєю з основних задач термодинамiки незворотних процесiв як польової теорiї є отримання концентрацiйної залежностi iнтенсивностi виробництва ентропiї в системi для рiзноманiтних незворотних процесiв, що в нiй протiкають. У роботi розглядаються особливостi виробництва ентропiї в обмежених системах при протiканнi процесiв дифузiї та можливих хiмiчних реакцiй з урахуванням концентрацiйної залежностi коефiцiєнта дифузiї. Надзвичайно складним для експериментального та теоретичного вивчення є визначення виробництва ентропiї в обмежених системах, таких як бiологiчнi мембрани (в яких можуть вiдбуватися хiмiчнi реакцiї та проходити процеси дифузiї), мезооб’єкти, нанооб’єкти тощо. В роботi одержано загальний вираз для рiвняння дифузiї, а також обчислено концентрацiйну залежнiсть коефiцiєнта дифузiї на основi загальних принципiв нерiвноважної термодинамiки, що дозволяє розглянути особливостi виробництва ентропiї в обмежених системах при протiканнi процесiв дифузiї та можливих хiмiчних реакцiй. Отриманий результат вказує на iстотну залежнiсть коефiцiєнта дифузiї вiд концентрацiї розчину, яка визначається, в основному, термiчним рiвнянням стану системи.