Умови метаморфізму та гранітизації порід Українського щита - Усенко, О.В. (Доповіді НАН України, 2012)
Розглянуто умови метаморфiзму докембрiйських порiд Ураїнського щита. Зроблено висновок, що iнтенсивнiсть перетворень залежить вiд тиску, температури, кiлькостi та складу привнесеної речовини. Усi цi параметри безпосередньо пов’язанi з вiдстанню до астеносфери, крiвля якої розмiщується на глибинi 20 км. Розплави корової астеносфери можуть виникнути виключно за рахунок надходження речовини з мантiї.