Регулювання фізико-хімічних та адсорбційних властивостей українських сапонітів - Співак, В.В.; Астрелін, І.М.; Толстопалова, Н.М.; Атаманюк, І.В. (Доповіді НАН України, 2012)
Встановлено принципову можливiсть використання сапонiтового мiнералу Ташкiвського родовища як iмпортозамiнну сировину для виробництва адсорбентiв та iонообмiнних матерiалiв. Дослiджено фiзико-хiмiчнi та структурно-адсорбцiйнi характеристики сапонiту, а також їх змiну пiд впливом кислотного, термiчного й ультразвукового активування. Вивчено механiзм впливу стабiлiзуючих агентiв на стiйкiсть колоїдної системи сапонiт–вода та доцiльнiсть їх використання для пiдвищення ефективностi сорбцiйного вилучення полютантiв рiзного генезису з водного середовища. Експериментально доведено технологiчну ефективнiсть застосування сапонiту для отримання сорбентiв багатогалузевого призначення.