Солітоноподібні хвилі в нерівноважних середовищах - Даниленко, В.А.; Скуратівський, С.І. (Доповіді НАН України, 2012)
Дослiджуються хвильовi розв’язки математичної моделi нерiвноважного середовища, яка є одновимiрною системою рiвнянь гiдродинамiки, замкненою нелокальним динамiчним рiвнянням стану. За допомогою методiв якiсного аналiзу показано, що динамiчна система, яка описує хвильовi розв’язки моделi, має гомоклiнiчнi розв’язки шильнiковського типу, в околi яких виникають перiодичнi та хаотичнi атрактори або багатообхiднi гомоклiнiчнi петлi при змiнi параметрiв моделi.