Газоразрядная теория смерча - Боев, А.Г. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Пропонується електромагнiтний механiзм утворення смерчу. Смерч розглядається як контрольований прилипанням газовий розряд, що створюється в атмосферi сильним хмарним зарядом у присутностi геомагнiтного поля. Обертання середовища в ньому здiйснюється електромагнiтною силою Лоренца. Проведено розрахунок електричних, магнiтних i гiдродинамiчних полiв дозвукового вихору. Одержанi результати якiсно та кiлькiсно вiдповiдають даним спостережень.