Формування біорізноманіття та філотипової структури еубактеріального комплексу чорнозему типового при вирощуванні пшениці озимої - Патика, М.В.; Танчик, С.П.; Колодяжний, О.Ю.; Іванюк, М.Ф.; Круглов, Ю.В.; Мельничук, М.Д.; Патика, Т.І. (Доповіді НАН України, 2012)
Проведено порiвняльний фiлогенетичний аналiз 16S рРНК еубактерiального комплексу чорнозему типового, що сформувався пiд впливом рiзних систем землеробства при вирощуваннi пшеницi озимої. Показано iстотну рiзницю впливу систем землеробства на формування домiнуючих фiлотипiв та їх структуру. Встановлено, що фiлогенетичне рiзноманiття грунтових мiкроорганiзмiв чорноземiв типових iстотно залежить вiд спрямування грунтових процесiв при аграрному використаннi.