Про подібність задач комбінаторної оптимізації та універсальність алгоритмів - Тимофієва, Н.К. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2013)
Розглянуто властивість подібності, яка має місце в комбінаториці та комбінаторній оптимізації. Виявлено різноманітні ознаки, за якими вона визначається для задач, що відносяться до різних класів. Описано задачі комбінаторної оптимізації, які подібні за аргументом цільової функції, а в комбінаториці — за способом утворення та упорядкування комбінаторних конфігурацій. Завдяки цій властивості їхні множини генеруються одним і тим же алгоритмом або його модифікацією. Показано, що деякі задачі комбінаторної оптимізації, що відносяться до різних класів, розділяються на подібні підзадачі, які розв’язуються за однією обчислювальною схемою. Властивість подібності, яка характерна для задач цього класу, визначає їхню універсальність, завдяки якій вони розв’язуються за одним і тим же методом. Вивчення та використання цієї властивості в комбінаторній оптимізації в подальшому дозволить зводити нерозв’язні задачі до розв’язних.