Розподіл ресурсів у розподільчих системах з оптимальним перерозподілом навантаження постачальників продукту - Кірік, О.Є. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2013)
Побудовано та досліджено математичні моделі розподілу потоків обмежених ресурсів у енергетичних системах. Розроблено методи розв’язання задач розподілу потоків, що базуються на поєднанні екстремального підходу до розрахунку мереж та спільного розв’язку двох основних систем Кірхгофа. Запропоновано ефективний алгоритм ув’язки мережі для знаходження початкового наближення до розв’язку більш складної нелінійної транспортної задачі. Проаналізовано проблему оптимального перерозподілу навантаження постачальників продукту. Як приклад розглянуто задачу поставки споживачам суміші речовини у певних пропорціях або з певними кількісними обмеженнями. Завдяки загальній постановці задачі запропоновані моделі, методи та алгоритми можуть використовуватися для розрахунку різнотипних розподільчих мереж та трубопроводів.