Інформаційна технологія кластеризації даних у часовому періоді спостережень - Байбуз, О.Г.; Сидорова, М.Г. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2013)
Кластерний аналіз є актуальним напрямом інтелектуального аналізу даних (Data Mining). Застосування методів кластеризації дозволяє зрозуміти структуру багатовимірних даних; спростити подальшу обробку, використовуючи різні методи аналізу для кожного кластера; скоротити вихідну вибірку даних, залишивши по одному найбільш типовому представнику кожної групи; виявити новизну, нетипові об’єкти, які не вдається приєднати до жодного з класів; сформулювати або перевірити гіпотези на підставі отриманих результатів. Запропоновано новий підхід до виділення груп об’єктів, схожих між собою за набором ознак, які змінюються у часі. Розроблено інформаційну технологію оцінки якості й підвищення стійкості кластеризації. Представлено результати практичної реалізації запропонованої технології на даних гідрохімічного моніторингу водних об’єктів у районі з підвищеним техногенним навантаженням.