Нейронечітке моделювання параметрів біокомфорту в малоповерхових будинках - Ткаченко, Р.О.; Машевська, М.В. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2013)
Описано метод розроблення математичних моделей на основі синтетичної вибірки даних за допомогою нейронечіткого моделювання. Виділено основні чинники житлового середовища, що впливають на відчуття комфорту і здоров’я людини та оцінюються в межах показника рівня біокомфорту. Вибірку даних сформовано з використанням експериментальних даних, висновків експертів та результатів математичного моделювання. Розглянуто особливості використання нейронечіткого Т-контролера та нейромережевого генератора формул, що забезпечує можливість поєднання різнорідних даних для розроблення моделей. Розроблено математичні моделі для обчислення інтегральних показників комфорту в житловому середовищі, що дозволяють підвищити точність оцінювання якісних параметрів біокомфорту. Подано результати оцінювання показника рівня біокомфорту з використанням розроблених моделей.