Просте цілочисельне косинуснe перетворення порядку 16 для кодування сигналів і зображень - Луц, В.К. (Искусственный интеллект, 2014)
З метою підвищення ефективності передачі даних в безпровідних мережах, включаючи сигнали, зображення та відеокадри, в статті запропоноване нове просте цілочисельне косинусне перетворення розмірності 16, ефективне за швидкодією (2,2-3,2 рази). Перетворення орієнтоване на реалізацію об’єктними та бортовими засобами, які входять до складу абонентських систем безпровідних мереж. Крім того, в статті пропонується використовувати перетворення, які мають підсилені властивості фільтрації даних для зменшення шумів та виділення найбільш інформативних даних.