Дозозалежний мутагенний ефект мікрохвильового випромінювання - Цибулін, О.С.; Сидорик, Є.П.; Брєєва, О.В.; Бучинська, Л.Г.; Якименко, І.Л. (Доповіді НАН України, 2013)
Показано, що дiя радiовипромiнювання стандарту GSM 900 МГц (0,21 мкВт/см² протягом 38 год, переривчасто) на перепелинi ембрiони приводить до вiрогiдного (p < 0,001) зростання кiлькостi диференцiйованих пар сомiтiв у 38-годинних ембрiонiв порiвняно з контролем. Опромiнення ембрiонiв протягом 158 год (5 дiб до та 38 год пiсля початку iнкубацiї) призводить до вiрогiдного (p < 0,05) зменшення кiлькостi диференцiйованих пар сомiтiв у 38-годинних ембрiонiв. Менша доза опромiнення приводить до вiрогiдного (p < 0,001) зменшення одно- та двониткових розривiв ДНК, в той час як бiльша доза призводить до вiрогiдного (p < 0,001) зростання рiвня ушкоджень ДНК у клiтинах 38-годинних ембрiонiв порiвняно з контролем.