Стадійність коміркового розпаду пересичених твердих розчинів свинець–олово - Коваль, Ю.М.; Мазанко, В.Ф.; Шматко, І.О.; Шматко, О.А. (Доповіді НАН України, 2013)
Запропоновано спосiб математичного аналiзу iзотермiчних резистограм металевих сплавiв, що старiють за комiрковим механiзмом. Через подання вихiдних експериментальних iзотерм у координатах dρ /d lg τ −lg τ, де ρ — електроопiр, а τ — час старiння сплаву, одержано можливiсть точно визначити часовi iнтервали протiкання первинної (швидкої) та вторинної (повiльної) комiркових реакцiй. Спосiб застосовано до сплавiв свинцю з 10,03 та 19,23% (ат.) олова, зiстарених при 293 К. Показано, що у першому сплавi спостерiгається лише первинна реакцiя, що завершується пiсля 6,03 · 10⁴ с старiння. У другому ж сплавi виявлено обидвi реакцiї: первинна, завершення якої настає пiсля 320 с старiння, та вторинна, що завершується лише пiсля 2,82 · 10⁶ с розпаду збiдненого твердого розчину. Точне визначення часу закiнчення первинної та вторинної комiркових реакцiй необхiдне для коректного дослiдження загальної кiнетики комiркових реакцiй на основi теорiї зерномежових процесiв Дж. Кана.