Каталіз відновного дехлорування n-дихлоробензену карбеновими комплексами паладію - Сабєров, В.Ш.; Короткіх, М.І.; Глиняна, Н.В.; Кисельов, А.В.; Пехтерева, Т.М.; Раєнко, Г.Ф.; Попов, А.Ф.; Швайка, О.П. (Доповіді НАН України, 2013)
Знайдено високий каталiтичний ефект стерично екранованих карбенових комплексiв паладiю в реакцiї вiдновного дехлорування n-дихлоробензену, який в оптимальному варiантi значно переважає каталiтичний ефект вiдомих карбенових комплексiв перехiдних металiв. Показано, що найефективнiшим є монокарбеновий комплекс йодиду паладiю з 1,3-ди(2,6-дiiзопропiлфенiл)iмiдазол-2-iлiденовим лiгандом. Виявлено зростання каталiтичних ефектiв знайдених каталiзаторiв у присутностi катiонiв лiтiю й натрiю вiдносно калiю.