Функціонування Na⁺-H⁺-антипортерів плазматичних і вакуолярних мембран у рослинних клітинах за умов засоленого середовища та вплив на них біологічно активних препаратів - Рибченко, Ж.І.; Палладіна, Т.О. (Доповіді НАН України, 2013)
Дослiджено роль вторинно-активних Na⁺-H⁺-насосiв у солестiйкостi рослин та вплив на них бiологiчно активних препаратiв на проростках кукурудзи, експонованих в присутностi 0,1 М NaCl. Активнiсть Na⁺-H⁺-антипортерiв у вакуолярних мембранах клiтин коренiв виявилася на порядок вищою, нiж у плазматичних мембранах. У присутностi NaCl активнiсть антипортерiв, особливо у вакуолярних мембранах, значно зростала, посилюючись з часом. Обробка насiння препаратом метiур, який вiдзначається сильним сoлепротекторним ефектом, викликала подальше посилення активностi Na⁺-H⁺-антипортерiв, особливо за умов сольової експозицiї, тодi як вплив слабшого за нього препарату iвiн був незначним. Встановлено, що солепротекторна спроможнiсть метiуру значною мiрою пояснюється його здатнiстю посилювати функцiонування Na⁺-H⁺-антипортерiв, якi виводять з цитоплазми клiтин токсичний для них Na⁺ назовнi та до вакуолярного простору.