Ціннісний світ людини в її екзистенції - Подолянко, Л.А. (Наука. Релігія. Суспільство, 2011)
У статті розглядаються сутність і головні характеристики функціонування, динаміки духовно-ціннісних орієнтацій людини, охоплюється велика кількість важливих та взаємопов’язаних питань даного проблемного кола. Наголошується на багатоаспектності феномену духовності. Стверджується, що духовність є атрибутивністю людської суб’єктивності, її втрата перетворює людину на об’єкт. Робиться висновок про те, що людина творить себе самостійно, «вбираючи» ті або інші цінності, завдяки освоєнню та присвоєнню певної системи цінностей.