Стан і функціонування культурних установ в індустріальних центрах України в 1917 – 1920 рр. - Попов, В.Ж. (Наука. Релігія. Суспільство, 2011)
У статті розглядається проблема розвитку основних культурних інститутів – театру, кіно, музичного і художнього мистецтва – в період громадських потрясінь 1917 – 1920 рр. в індустріальних районах України. На основі архівних матеріалів доведено активне використовування потенціалу театрів і кінематографа в добродійній діяльності, демонструється популярність музичних колективів і народних бібліотек, аналізується вплив мистецтва на населення. Затверджується, що розвиток культури здійснювався в 1917 – 1920 рр. в традиційних формах, наповнюючись час від часу новим змістом.