Ідентифікація вірусу CyHV-3 методами електронної мікроскопії та полімеразної ланцюгової реакції - Майстренко, М.І.; Рудь, Ю.П.; Матвієнко, Н.М.; Холодна, Л.С.; Бучацький, Л.П. (Доповіді НАН України, 2013)
Дослiджено герпесвiрус коропових риб третього типу (CyHV-3), який викликає висококонтагiозну iнфекцiю у декоративного коропа коi та у коропа звичайного (Cyprinus carpio). Були застосованi ПЛР-дiагностика та електронномiкроскопiчне дослiдження морфологiї та репродукцiї CyHV-3 методом ультратонких зрiзiв. При електронномiкроскопiчному дослiдженнi очищених вiрiонiв CyHV-3 виявлено вiруснi частки такого ж дiаметра, що й на ультратонких зрiзах уражених клiтин. Цi препарати використано як контроль при адаптацiї методу ПЛР для дiагностики CyHV-3. Показано, що дослiдженi пари олiгонуклеотидних праймерiв, специфiчних до гена тимiдинкiнази CyHV-3, амплiфiкують фрагмент ДНК вiрусу розмiром близько 400 пар нуклеотидiв. Цi праймери можуть бути використанi для експрес-дiагностики CyHV-3 в рибних господарствах та рiчках України.