Діяльність вчених-гуманітаріїв УРСР за ідеологічних умов другої половини 1940-х рр. (на прикладі етногенетичних досліджень) - Юсов, С.; Юсова, Н. (Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика, 2011)
В другій частині статті йдеться про конкретні спроби науковців-гуманітаріїв академічних інститутів і вузів УРСР дослідити проблему походження східнослов’янських народів, зокрема, українського. Показано зв’язок цих досліджень з ідеологічними директивами і кон’юнктурою, а також з етнонаціональними теоріями Й.Сталіна і М.Марра.