В. Голобуцький як професор Київського педагогічного інституту ім. М. Горького - Юсов, С. (Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика, 2012)
В статті на основі переважно архівних документів, йдеться про наукову і викладацьку діяльність історика Володимира Голобуцького в Києвському педагогічному державному інституті ім. М. Горького. Ця діяльність є складовою сьомого етапу його життя і припадає на першу половину 1950-х рр. Певне місце займає розгляд повсякденного життя вченого.