Динаміка змін та структура єврейського населення Поділля в 1940–1980-х роках ХХ століття - Кононенко, В. (Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика, 2012)
У статті проаналізовано чисельний склад, структуру, особливості демографічних процесів єврейської національної меншини в Україні та на Поділлі 1940-х — 1980-х років ХХ століття. Автор вивчаючи наслідки Голокосту під час Другої світової війни, евакуацію населення, репресії, міграційні процеси, визначає їхній вплив на динаміку чисельності та розселення євреїв на території Поділля в повоєнний період ХХ століття.