Формування та властивості декстрановмісного покриття для контрольованої адсорбції альбуміну та вирощування клітин - Огар, М.О.; Стецишин, Ю.Б.; Коструба, А.М.; Марінцова, Н.Г.; Журахівська, Л.Р.; Федорова, С.В.; Штапенко, О.В.; Новіков, В.П. (Доповіді НАН України, 2013)
На поверхнi скляної пластинки було сформовано прищеплений наношар 3-амiнопропiл(триетокси)силану, що мiстить у своїй структурi первиннi амiногрупи. За участю цих амiногруп до поверхнi модифiкованого скла прищеплено дiальдегiддекстран, який отримували частковим окисненням декстрану перйодатною кислотою. Процес проходження модифiкацiї поверхнi контролювали методами елiпсометрiї, атомно-силової мiкроскопiї та визначення контактних кутiв змочування поверхнi водою. На поверхнях дослiджено адсорбцiю бичачого сироваткового альбумiну та iнтенсивнiсть пролiферативного росту культури фiбробластiв лiнiї NIH3/T3.