Розвиток аутофагії в клітинах тютюну BY-2 супроводжується ацетилюванням α-тубуліну - Литвин, Д.І.; Ємець, А.І.; Блюм, Я.Б. (Доповіді НАН України, 2013)
Дослiджено характеристики розвитку та перебiгу процесiв аутофагiї, iндукованих метаболiчним стресом, а також пов’язанi з цим змiни ацетилювання α-тубулiну в клiтинах BY-2 в умовах тривалого культивування суспензiйної культури. Показано, що виснаження сахарози в живильному середовищi призводить до стрiмкого розвитку аутофагiї, що, у свою чергу, супроводжується зниженням рiвня бiлка в клiтинах. За допомогою вестерн-блот аналiзу показано гiперацетилювання α-тубулiну, що чiтко корелює в часi з даними показниками. Отриманi результати свiдчать про роль цiєї посттрансляцiйної модифiкацiї тубулiну в пiдтриманнi функцiонального стану цитоскелета, необхiдного для реалiзацiї аутофагiї в рослиннiй клiтинi.