Анти-Hsp60 антитіла у клінічно здорових донорів та новонароджених із критичною вродженою вадою серця, яким переливали компоненти донорської крові - Воробйова, Г.М.; Ткаченко, Я.В.; Яковенко, Л.Ф.; Капустян, Л.М.; Сидорик, Л.Л.; Ємець, І.М. (Доповіді НАН України, 2013)
Встановлено, що плазма клiнiчно здорових донорiв може мати пiдвищений вмiст анти-Hsp60 антитiл. Вперше показано, що IgG антитiла, афiнно очищенi iз зразкiв високореактивної до Hsp60 за результатами ELISA сироватки клiнiчно здорових донорiв, розпiзнавали в сумарних лiзатах бiоптатiв правого передсердя новонароджених з транспозицiєю магiстральних судин (ТМС) бiлок з молекулярною масою близько 60 кДа. Встановлено пряму кореляцiю мiж об’ємом перелитої донорської плазми i термiном перебування новонароджених з ТМС у стацiонарi (r = 0,54, p < 0,05) та сироватковим рiвнем анти-Hsp60 антитiл у пiсляоперацiйний перiод (1-ша доба — r = 0,37; 3-тя доба — r = 0,4; p < 0,05).