Броунівський рух в анізотропних рідинах: механізми аномальної дифузії - Бродин, О.М. (Доповіді НАН України, 2013)
Теоретично дослiджено механiзми аномальної дифузiї колоїдних частинок в нематичному рiдкому кристалi. Показано, що тепловi флуктуацiї директора рiдкого кристала можуть зв’язуватися з поступальним та обертальним рухом частинок суспензiї, впливаючи на їх броунiвську динамiку. В результатi на досить короткому часi, порядку мiлiсекунд для мiкронних частинок, передбачається режим аномальної субдифузiї, коли середньоквадратичне змiщення частинки змiнюється з часом повiльнiше, нiж лiнiйна залежнiсть, характерна для нормальної дифузiї.