Вплив тектоніки на регіональні закономірності розподілу газів у вугленосних відкладах Донбасу - Булат, А.Ф.; Пимоненко, Л.І.; Блюсс, О.Б.; Пимоненко, Д.М. (Доповіді НАН України, 2013)
Для характеристики регiональної структури Донецького басейну запропоновано показники (кутiв падiння порiд, складчастих i розривних дислокацiй) та побудовано карти тектонiчної дислокованостi як за кожним показником, так i загальної дислокованостi (Kд), якi вiдображають особливостi розподiлу деформацiй рiзного типу на площi басейну. Наведено результати розрахункiв за тектонiчними показниками методом нечiткої кластеризацiї, що дозволило роздiлити площу басейну на три областi. Показано, що основнi геологiчнi фактори — ступiнь метаморфiзму вугiлля, потужнiсть вугленосної товщi, кiлькiсть вугiльних пластiв, пористiсть у видiлених областях вiдрiзняються i це обумовлює особливостi формування скупчень метану. Обчисленi значення координат центрiв кластерiв дозволяють визначити ступiнь належностi прогнозованої дiлянки до вiдповiдної областi.