«В моей жизни встреча с Вами составляет огромную важную полосу...» (з епістолярію Агатангела Кримського — Володимира Вернадського) - Василюк, О. (Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика, 2013)
В статті аналізуються листи, які протягом 1904–1941 рр. писали один одному видатні вчені — академік Володимир Іванович Вернадський (1863–1945) та академік Агатангел Юхимович Кримський (1871–1942), які зберігаються у фондах Інституту рукопису Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського та архіву Російської академії наук. З листів дізнаємося, що хоча Володимир Іванович та Агатангел Юхимович були вченими з різних галузей знань, їх об’єднувало багато речей, в тому числі любов до України. Саме Володимир Вернадський запросив Агатангела Юхимовича у 1918 р. до Києва для організації Української академії наук, яку перший з них очолив, а другий став її неодмінним секретарем. Їхні листи зберігають тепло приязні двох поважних діячів української науки і дають нам невичерпну інформацію про них.