Метрологія: еволюція змісту та завдань (новий погляд) - Храмова-Баранова, О.Л. (Наука та наукознавство, 2012)
В статті вперше дано новий погляд на метрологію. Вона розглядається в широкому та вузькому значеннях. У широкому значенні метрологія – це розділ фізики, завданням якої є вимірювання різних фізичних величин, розробка методів і засобів вимірювання, що забезпечують їх повсюдну єдність та відповідну точність, утворення одиниць вимірювання фізичних величин та їх систем, створення їх еталонів, уточнення фундаментальних фізичних констант. У вузькому розумінні метрологія – технічна дисципліна, що займається створенням еталонів і зразкових вимірювальних засобів та їхньою перевіркою (прикладна метрологія).