Історичний досвід вітчизняної науки і техніки в забезпеченні національної безпеки - Литвинко, А.С. (Наука та наукознавство, 2014)
У статті висвітлюється історичний досвід участі науковців та інженерів України у вирішенні питань національної безпеки. Показано базове значення в цьому процесі розвитку фундаментальних наук та створення в 30-і рр. ХХ ст. мережі наукових інститутів в Україні. Показано науковий супровід академічними установами розробок у галузі ракетно-космічної техніки (Інститути механіки, математики, фізико-технічного низьких температур, проблем матеріалознавства, електрозварювання, кібернетики).