Деякі методи знаходження ефективних точок багатокритеріальної задачі оптимізації - Александрова, В.М.; Соболенко, Л.О. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2014)
Розглянуто чисельні підходи до отримання Парето-оптимальних точок, що базуються на зведенні багатокритеріальних задач оптимізації до «скаляризованих» задач оптимізації зі спеціальними цільовими функціями. Послідовна оптимізація таких функцій при зафіксованих значеннях вагових коефіцієнтів критеріальних функцій дозволяє виділяти серед безлічі ефективних рішень ті, що задовольняють ОПР. На основі задачі дискретного мінімаксу, що будується із застосуванням векторів критеріїв та вагових коефіцієнтів, запропоновано модифікацію методу лінеаризації для розв’язання задачі багатокритеріальної оптимізації. Вихідна задача по знаходженню ефективної точки зводиться до послідовного розв’язання задач квадратичного програмування. Наведено результати чисельного розв’язання багатокритеріальних задач оптимізації різними методами. Проведений в роботі аналіз та порівняння чисельного експерименту підтверджують ефективність запропонованого методу.