Альтернативні моделі оптимального розвитку виробничих систем в умовах невизначеності - Боровська, Т.М.; Северілов, П.В.; Хомин, Є.П. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2014)
Запропоновано новий підхід до побудови математичних моделей функціонування і розвитку виробничих систем, як цілісних систем моделей, які призначено для розрахунків майбутнього стану на базі існуючих технологій і продуктів виробництва, а також для досліджень на моделях виробництв, які тільки створюються. Створено систему моделей на базі трирівневої декомпозиції: структурної, функціональної і редукційної. Розроблено ряд робочих моделей для задач оптимального функціонування і розвитку виробничих систем. Ці моделі відносяться до різних структурних класів моделей функціонування і розвитку: моделі оптимального розвитку на базі варіаційної задачі розвитку з інтегральним критерієм першого роду і невизначеностями, заданими статистичними характеристиками; моделі функціонування і розвитку системи виробників деякого сегменту виробництва, в середовищі якої знаходиться виробнича система, що досліджується, а невизначеності генеруються активним оточенням. Результати моделювання відтворюють відомі характеристики реальних виробничих систем.