Про рівновагу відкритої економічної системи за наявності невикористаного капіталу та заданих рівнів споживання - Махорт, А.П. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2015)
Досліджено відкриту економічну систему за наявності монополістів та споживачів, що не є ненасичуваними. Ступені задоволення потреб всіх споживачів в економічній системі та рівні оподаткування задано. Наявність споживачів, що не є ненасичуваними призводить до утворення невикористаного капіталу, який у свою чергу, призводить до зменшення ефективності функціонування економічної системи. Визначено стани рівноваги економічної системи, які відповідають мінімальним значенням невикористаного капіталу. У моделі використано принципи рівноваги Вальрасового типу. Запропоновано алгоритм розв’язання задачі щодо економічної рівноваги. Отримані обмеження на модельні характеристики забезпечують існування рівноваги такої економічної системи. Знайдено характеристики стану рівноваги, що є оптимальним з огляду на ефективність функціонування економічної системи у випадку як наявності, так і відсутності в ній монополістів.