Експериментальне дослідження динамічного деформування структурованого геофізичного середовища - Даниленко, В.А.; Микуляк, С.В.; Поляковський, В.О. (Доповіді НАН України, 2013)
Проведено експериментальне дослiдження процесiв деформування структурованого модельного середовища, утвореного елементами у виглядi куль однакового дiаметра, пiд дiєю iмпульсного навантаження. Вiдзначається, що дiаграми деформування такого середовища залежать вiд розмiрiв елементiв структури та вiд характеру їх взаємодiї. Збiльшення розмiру структурних елементiв призводить до значного пiдвищення значень залишкових деформацiй, а змiна характеру взаємодiї шляхом додавання в середовище флюїду змiнює опуклiсть дiаграми в фазi навантаження. Також було дослiджено особливостi деформування структурованого середовища при багаторазовому навантаженнi. Встановлено, що збiльшення кратностi навантаження призводить до поступового ущiльнення середовища i пiсля 4–5 навантажень дiаграма деформування залишається незмiнною.