Нелінійні магнітні властивості магнетомеханохімічно синтезованого нанокомплексу з магнетиту та протипухлинного антибіотика доксорубіцину - Орел, В.Е.; Шевченко, А.Д.; Рихальський, О.Ю.; Бурлака, А.П.; Лукін, С.М.; Щепотін, І.Б. (Доповіді НАН України, 2013)
Проведено дослiдження впливу постiйного магнiтного поля (ПМП) та електромагнiтного поля (ЕМП) пiд час магнетомеханохiмiчного синтезу нанокомплексу з наночастинок Fe₃O₄ i протипухлинного антибiотика доксорубiцину за допомогою методу магнiтометрiї й спектрiв електронного парамагнiтного резонансу (ЕПР). Показано, що за умов проведених дослiджень величина коерцитивної сили пiдвищується, а кiлькiсть парамагнiтних центрiв, величина магнiтного моменту та ширина лiнiй ЕПР має нелiнiйний характер змiн. В умовах експерименту 8 мТл ПМП та 2 Вт вихiдної потужностi ЕМП магнiтний момент насичення, кiлькiсть парамагнiтних центрiв та ширина лiнiї ЕПР досягають максимальних величин. Результати дослiдження перспективнi для практичного застосування при магнiтнiй нанотерапiї раку.