Особые управления в классическом смысле для задачи оптимального управления с нелокальными граничными условиями - Шарифов, Я.А. (Кибернетика и системный анализ, 2013)
Розглянуто задачу оптимального керування, у якій стан системи визначається з керованих систем звичайних диференціальних рівнянь з двоточковими граничними умовами. Допустимі керування вибираються з класу обмежених і вимірних функцій зі значеннями у відкритій множині. Обчислено формулу прирощення функціоналу другого порядку. На основі варіацій керувння виведено необхідну умову оптимальності для особливих керувань у класичному сенсі.