Комп’ютерне моделювання руху повітря по каналу насадки з використанням пакету Ansys Fluent - Кузьменко, І.М. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Технічні науки, 2014)
У пакеті ANSYS Fluent виконано комп’ютерне моделювання руху повітря в каналі насадки. Для верифікації моделі результати порівнювалися з експериментальними даними Нікурадзе за турбулентного руху в каналі. Шляхом моделювання визначено товщину граничного шару та рекомендовано конструктивне розміщення каналів з мінімальною товщиною граничного шару.