Матриця розсіяння для хвиль згину у тонкій пластині - Матус, В.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Метод T -матриць поширено на задачi розсiяння згинних хвиль неоднорiднiстю у плоскiй тонкiй пластинi. Розглянуто випадок отвору та жорсткої наскрiзної вставки неканонiчної форми. З використанням принципу взаємностi та закону збереження енергiї встановлено симетричнiсть та унiтарнiсть матрицi розсiяння.