Компонентне програмування. Теорія і реалізація - Лавріщева, К.М. (Інститут програмних систем НАН України, 2012)
Компонентне програмування (КП) є різновидом збирального програмування, де роль елементів зборки відігріває програмний компонент чи компонент повторного використання (КПВ, reuse) й інтерфейс. Для програмування КПВ розроблено теорію моделювання предметної області (ПрО) за об’єктами, подання їх функцій компонентами й інтерфейсами з формальними анотаціями для їх збереження в бібліотеках, необхідних різним програмним системам (ПС). Математичний апарат КП – це моделі, методи, алгебра об’єднання і змінювання КПВ, алгебраїчні системи перебудови типів даних КПВ та моделі варіабельності і взаємодії СПС. Теоретичні аспекти ТП автоматизовані на веб-сайті ІТК (http://sestudy.edu-ua.net).