Концептуальні моделі розподілених компонентних систем - Лавріщева, К.М.; Колесник, А.Л. (Проблеми програмування, 2013)
Запропоновані формальні моделі програмних систем (ПС) і їх сімейств (СПС) для їх використання у розподіленому середовищі. Їх проектування починається з об'єктної моделі предметної області (ПрО) і закінчується побудовою відповідних компонентних моделей. Основу ПС і СПС складають моделі інтероперабельності і варіабельності, які визначають принцип функціонування систем між собою. Зв'язуючою ланкою між ПС і СПС є інтерфейс, який передає дані між системами і середовищами для виконання і формування нових варіантів програмного продукту. Значна частина описаних моделей і операцій їх реалізацій уявлена на сайті інструментально-технологічного комплексу ІТК ІПС НАНУ.