Керування потоками наукових робіт в грід-системах - Твердохліб, Є.М.; Перконос, П.І.; Лой, А.І. (Проблеми програмування, 2013)
Зроблено короткий огляд проблематики використання систем керування потоками наукових робіт для підтримки наукових досліджень. Приводиться аналіз схожості і відмінностей опису Scientific WorkFlow і Business WorkFlow в інформаційних системах. Аналіз проводиться з урахуванням тих змін, що відбулись за останні роки у зв’язку зі збільшенням можливостей, масштабу та глибини при проведенні наукових досліджень. Акцентовано увагу на системі Кеплер (Kepler), специфічній системі керування науковими процесами, що нині активно розвивається разом із численними науковими проектами керування даними. В роботі відмічені деякі ключові особливості системи Кеплер і її основи – системи Птолемей II (Ptolemey II).