Про вклад зовнішніх джерел у вікову варіацію геомагнітного поля - Сумарук, Ю.П.; Сумарук, Т.П. (Доповіді НАН України, 2013)
Дослiджено розподiл внеску зовнiшнiх джерел у вiковi варiацiї геомагнiтного поля в 2003 р. за даними свiтової сiтки магнiтних обсерваторiй. Показано, що джерело внеску магнiтосферний кiльцевий струм й iоносфернi авроральнi та екваторiальний електроджети, величина його в горизонтальну й вертикальну компоненти залежить вiд географiчної широти мiсця спостереження. Максимальний внесок у горизонтальну компоненту на екваторi та у вертикальну на полюсах приблизно дорiвнює 20 нТл. У районах магнiтних аномалiй та в сейсмоактивних регiонах величина вiкових варiацiй вiд зовнiшнiх джерел значно збiльшується.