Містичне як предмет релігієзнавчого дослідження: від "поняття" до "значення" - Пархоменко, А. (Наука. Релігія. Суспільство, 2011)
У статті наведений глибокий аналіз семантичного спектра термінів «містика» і «містицизм». Представлені існуючі позиції та підходи щодо інтерпретації містичного. Автор доходить висновку, що семантичні спектри термінів містики і містицизму принципово відмінні, і на певному етапі дослідження абстрагування від подібної семантичної розбіжності стає неможливим, оскільки відбувається викривлення семантичного спектра «містики», а ангажованість наведених позицій (просвітницької, сцієнтичної, ортодоксально-релігійної й апологетичної) та існуючих підходів до інтерпретації містики і містицизму спонукає до напрацювання нових методологій дослідження «містичного».