Вплив різних факторів на процес фотодеградації метилоранжу в присутності діоксиду титану та β-циклодекстрину і його похідних - Опанасенко, О.А.; Рябов, С.В.; Сінельніков, С.І.; Керча, Ю.Ю. (Доповіді НАН України, 2014)
Проведено дослiдження процесу фотодеградацiї метилоранжу в присутностi TiO₂ та β-циклодекстрину (β-ЦД) i його похiдних. Встановлено, що значно пiдвищують iнтенсивнiсть цього процесу акрилати та малеїнати β-ЦД (майже в 1,5–2,0 раза). Дослiджено фактори, що впливають на перебiг процесу фотодеструкцiї барвника, а саме: значення pH середовища, концентрацiя та поверхнево-активнi властивостi β-ЦД та його похiдних. Отриманi результати свiдчать про те, що для ефективної фотодеструкцiї метилоранжу оптимальнi значення pH середовища повиннi знаходитися в iнтервалi вiд 3 до 5. Встановлено пряму залежнiсть мiж окремими параметрами поверхнево-активних характеристик β-ЦД та його похiдних.