Звільнення питної води від нітратів пробіотиками - Гвоздяк, П.І.; Сапура, О.В.; Коваленко, В.Ф.; Болгова, О.С.; Демчина, В.П. (Доповіді НАН України, 2014)
Вивчали ефективнiсть очищення питної води вiд нiтратiв за допомогою пробiотичних бактерiй Bacillus subtilis, B. licheniformis, а також Lactobacillus acidophilus, L. bifidus, L. bulgaricus i Streptococcus thermophilus, якi входять до складу вiдповiдних медичних препаратiв. Показано, що при повiльному (0,1 м/год) фiльтруваннi води з вмiстом нiтратiв 300–500 мг/дм³ через зернисте (пiсок, активоване вугiлля) та волокнисте (хiмiчне волокно у виглядi носiя ВIЯ) завантаження з попередньо iммобiлiзованими на них пробiотичними бактерiями концентрацiя нiтратiв зменшувалася до рiвня нижче 2,5 мг/дм³. Життєдiяльнiсть та денiтрифiкуючу здатнiсть мiкроорганiзмiв пiдтримували додаванням до дослiджуваної води етилового спирту в кiлькостi 0,1 см³ на кожнi 100 мг KNO₃. Газ, що утворювався пiд час денiтрифiкацiї, складався на 95–97% з N₂, незначної кiлькостi CO₂ (0,1–0,3%), iнодi C₂H₄ (<1%), H₂O (2–3%) i не мiстив H₂, CH₄, H₂S. Бiотестування (на дафнiях, гiдрах, зернах озимої пшеницi) пiдтвердило високу якiсть i безпечнiсть одержаної в результатi пробiотичної денiтрифiкацiї води.