Духовно-філософське осмислення трагізму постпросвітницької доби у дзеркалі епістолярію Володимира Свідзінського - Ямчук, П. (Наука. Релігія. Суспільство, 2012)
У статті з філософсько-українознавчих засад досліджується феномен поетичного діаріушу й повсякденного буття визначного поета ХХ ст. – Володимира Свідзінського. Окремо окреслюється сутність світоглядно-буттєвого контексту епохи, в якій був змушений творити митець. Визначені закономірності специфіки духовно-філософського впливу поета на вітчизняну естетику й світобачення.