Політичні та економічні передумови європейської інтеграції Німеччини (1949 – 1955 рр.) - Баркалова, І.М. (Наука. Релігія. Суспільство, 2012)
Стаття присвячена порівняльному аналізу політичних та економічних передумов формування європейської політики ФРН та НДР. Детально розглянуті основні напрями зовнішнього та внутрішнього стратегічного курсу в економічній та політичній сферах функціонування країн на етапі їх становлення, адже саме цей хронологічний період (1949 – 1955 рр.) згодом обумовив напрями розвитку Німеччини у сфері європейської інтеграції.