Православні секти духовного християнства в Південно-Східній Україні (кінець ХVIII – початок ХХ ст.) - Моісєєнко, Л. (Наука. Релігія. Суспільство, 2012)
У статті проаналізовані основні етапи розвитку духовного християнства в Південно-Східній Україні наприкінці ХVІІІ – на початку ХХ ст. Розглянуті причини, що вплинули на виникнення та розповсюдження цього релігійного феномену, охарактеризований процес еволюції та трансформації сект. Акцентована увага на змінах, що відбулися в чисельності, соціальному складі, ідеології, соціальних орієнтирах, церковній організації духовних християн.